Bu haber :05/04/2023 20:37 Tarihinde Eklendi 1234 Kez Okundu

Türkiye'nin ağır sanayideki "ilk göz ağrısı" KARDEMİR, 86 yıldır ekonomiye değer katıyor

Türkiye'nin ağır sanayideki "ilk göz ağrısı" KARDEMİR, 86 yıldır ekonomiye değer katıyor
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla başlatılan sanayileşme hamlesi kapsamında 86 yıl önce temelleri atılan Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR), üretim kapasitesini geliştirerek ülke ekonomisine katma değer üretmeyi sürdürüyor.
 

"Siyasi ve askeri muzafferiyetler ne kadar büyük olursa olsun, iktisadi zaferle tetviç edilemezse (taçlandırılmazsa) semere-i netice payidar olamaz" diyen Atatürk'ün önderliğindeki sanayileşme çalışmaları kapsamında, dönemin Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak'ın tavsiyesiyle ilk fabrikanın, kara çalılık yer anlamına gelen 13 hanenin bulunduğu Karabük köyünde kurulması kararlaştırıldı.

Yurt içi ve dışından sağlanan krediler ve anlaşmalarla dönemin Başbakanı İsmet İnönü tarafından 3 Nisan 1937'de Türkiye'nin ilk ağır sanayisinin temeli burada atıldı.

Fabrikada çalışmak üzere çevredeki köylerden işçi toplanmasının ardından ilk yüksek fırın, 9 Eylül 1939’da ateşlendi. Ateşlemeden 1 gün sonra 10 Eylül 1939'da ilk demir üretildi.

Göç alarak kısa sürede Türkiye'nin endüstriyel atılımlarına öncülük eden lokomotife dönen, çok sayıdaki endüstriyel tesisin proje, imalat ve montajını gerçekleştiren fabrika, "fabrikalar kuran fabrika" unvanıyla anılmaya başlandı.

Geçen yıl yaklaşık 3 milyon ton üretimle net kar 2 milyar lirayı geçti

Türkiye'nin, dünyanın 7. büyük çelik üreticisi konumunda olmasında önemli rolü bulunan KARDEMİR, Türkiye'nin ilk 500 büyük sanayi kuruluşu içinde 24. sırada yer aldı.

 

Bağlı kuruluşlarıyla yaklaşık 5 bin çalışanı bulunan fabrika, geçen yıl yaklaşık 3 milyon ton üretimle 2 milyar lirayı geçen net kara ulaştı.

Son yıllardaki yatırımlarla savunma sanayisi ve otomotiv alanına da destek vermeye başlayan KARDEMİR, bölge ülkeleri arasındaki en büyük, ülkedeki tek ray ve tren tekeri üreticisi konumunda.

Ağır profil ve kalın kangal üretiminde de ülkenin tek milli markası fabrika, yılda 3,5 milyon ton üretim kapasitesi hedefi doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor