Bu haber :26/02/2020 17:41 Tarihinde Eklendi 1278 Kez Okundu

KBÜ’de “Türkmenistan Günü”

Karabük Üniversitesi tarafından Türkmenistan’ın daimi tarafsızlığının 25. yıl dönümü dolayısıyla “Türkmenistan Günü” adlı etkinlik düzenlendi.

Karabük Üniversitesinde öğrenim gören Türkmenistanlı öğrenciler tarafından “Türkmenistan Günü” adlı etkinlik, Türkmenistan Ankara Büyükelçisi İşankuli Amanlıyev’in katılımıyla 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Programda Türkmenistanlı öğrenciler, ülkelerine özgü kıyafetleri, şiirleri, müzikleri ve dansları tanıtarak geleneklerini sergiledi.

Programa Vali Fuat Gürel, Türkmenistan Ankara Büyükelçisi İşankuli Amanlıyev, Rektör Prof. Dr. Refik Polat, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mücahit Coşkun ve İzzet Açar, Karabük İl Göç İdaresi Müdürü Osman Dorkaç, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Etkinlik kapsamında ilk olarak 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu fuaye alanındaki Türkmenistan ile ilgili görsellerin yer aldığı fotoğraf sergisi gezildi.

Program, fotoğraf sergisinin ardından açılış konuşmaları ile devam etti.

Türkmenistan Büyükelçisi İşankuli Amanlıyev

Türkmenistan Büyükelçisi İşankuli Amanlıyev ise konuşmasında uluslararası düzeyde 12 Aralık 1995 yılında Birleşmiş Milletler kararıyla Türkmenistan’ın daimi tarafsız ülke statüsüne kavuştuğunu ifade ederek, “Bu sene Aralık ayında Türkmenistan’ın tarafsızlığının 25. yıl dönümü kutlanacak. Türkmenistan’ın tarafsızlığından bahsederken o dönemde Birleşmiş Milletler üyesi olan 185 ülkenin tamamının bu statüsünü ülkemizin bu uluslararası hukuk derecesini desteklemiş olduğunu belirtmemiz lazım.” diye konuştu.

Türkmenistan’ın tarafsızlık statüsünün önemine değinen Amanlıyev, “Türkmenistan’ın  tarafsızlık statüsü gerek  ulusal ve bölgesel boyutlarda gerekse evrensel düzeyde çalışır durumda pratik açıdan çok girişimlerin sağlanmış olduğunu gösterdi. Türkmenistan’ın tarafsızlık statüsünden bahsederken bunun üç boyutunu belirtmemiz lazım. Bunlardan birincisi barış, ikincisi güvenlik, üçüncüsü ise sürdürülebilir gelişme kalkınma hususlarıdır. Bu konularda da ülkemiz gerekli çalışmaları yapmaktadır.” şeklinde konuştu.

Türkmenistan Büyükelçisi İşankuli Amanlıyev, Rektör Polat’ı makamında ziyaret etti

Karabük Üniversitesi tarafından düzenlenen “Türkmenistan Günü” etkinliğine katılan Karabük Valisi Fuat Gürel ve Türkmenistan Büyükelçisi İşankuli Amanlıyev, program öncesinde Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat’ı makamında ziyaret etti.