Bu haber :10/03/2020 17:25 Tarihinde Eklendi 1986 Kez Okundu

"Suriyeli Göçmenler Dünyada Göçmen Krizine Yol Açmıştır”

Fotoğraf sanatçısı Nurettin Boydak, "Filistinli mülteci sayısı 7 milyon fakat gayriresmi rakamlar bu sayının çok daha fazla olduğu göstermekte." dedi. 

Boydak, Karabük Üniversitesinde (KBÜ) düzenlenen "Göç, Güvenlik ve Sosyal Uyum" adlı etkinlikte yaptığı konuşmada, göç ve mülteciler hakkında bilgiler verdi. 

Suriyelilerin göç yeri olarak özellikle Türkiye'yi tercih etmelerinin siyasi, dini ve coğrafi sebeplere dayandığını belirten Boydak, "Suriyeliler gerek ülke içindeki farklı bölgelere ve gerekse ülkeleri dışına göç etmek zorunda kalmışlardır. Bu hususta özellikle de Türkiye tercih edilmiştir. Nitekim Suriye'den Türkiye'ye yapılan göç, Avrupa'ya yapılan göçe oranla çok daha fazladır. Türkiye'ye göç eden Suriyelilerin çoğunun, Suriye'ye yakınlığı dolayısıyla ülkenin güneyini tercih ettiği, yine azımsanamayacak kadar kişinin de İstanbul ve diğer şehirlere yöneldiği görülmektedir. Suriyelilerin ülke içinde ve dışındaki krizleri, dünyada da büyük bir göçmen krizine yol açmıştır. Göçmen sayısı hala artmaya devam etmektedir." diye konuştu.  

Suriyeli mültecilerin Türkiye'yi güvenlik, siyasi, iktisadi ve dini standartlar bakımından en iyi yer olarak gördüklerini belirten Boydak, "Türkiye, son yirmi yıl içinde sadece göç veren ve göç alan bir ülke değil, aynı zamanda başka ülkelere gitmek isteyen ülke vatandaşları için geçiş yapabilecekleri bir göç geçiş ülkesi konumuna gelmiştir." dedi. 

- "Filistinli mülteci sayısı 7 milyon"

Günümüzde dünyadaki en büyük mülteci grubunun Filistinliler olduğuna dikkati çeken Boydak, "Filistin Merkezi İstatistik Bürosu kayıtlarına göre Filistinli mülteci sayısı 7 milyon fakat gayriresmi rakamlar bu sayının çok daha fazla olduğu göstermekte." değerlendirmesinde bulundu. 

KBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İzzet Açar ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ali Asker'in de konuşma yaptığı etkinlikte, "Sınır Ötesi" adlı fotoğraf sergisi de açıldı.