Son Dakika:
Bu haber :10/06/2022 02:25 Tarihinde Eklendi 442 Kez Okundu

23. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali başladı

Karabük ün UNESCO Dünya Mirası Listesindeki Safranbolu ilçesinde düzenlenen 23. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali başladı.

"Kültürel Miras ve Korumacılık" temasıyla gerçekleştirilen festival kapsamında Misak-ı Milli Demokrasi Meydanındaki Atatürk Anıtına, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse tarafından çelenk sunuldu.

Daha sonra Safranbolu Belediyesi Sosyal Tesisi açıldı. Açılışta konuşan Safranbolu Kaymakamı Mehmet Türköz, festivalin hayırlı olmasını dileyerek, 4 gün boyunca dolu dolu etkinlik yapılacağını bildirdi.

Başkan Köse de Safranbolu'ya sosyal tesis kazandırdıkları için mutlu olduklarını ifade etti.

Açılışın ardından festivalin basın toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan Köse, festival programının üniversite, belediye ve sivil toplum örgütleriyle gerçekleştirildiğini söyledi.

Özellikle belgesel bölümünde üniversitenin katkısının yadsınamaz olduğunu vurgulayan Köse, "Kentimizin ve festivalimizin ulusal ve uluslararası platformda tanıtılması, ülkemizin var olan zenginliklerinin işlenmesi, belgesel film aracılığıyla bilgi, belge ve doküman arşivinin oluşturulmasına ve bölgede kültür turizminin gelişmesine sağlamış olduğu katkı göz ardı edilemeyecek boyuttadır." dedi.

Festivalin belgesel film yarışması danışmanı olan KarabükÜniversitesi Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Musa Ak ise 105 ülkeden 1503 film başvurusu yapıldığını, bu sayının Türkiye'deki uluslararası film festivalleri açısından çok önemli olduğunu kaydetti.

Festival kapsamında "Geçmişten Geleceğe Miras: Yerel Mutfak" etkinliği de düzenlendi.

- Kortej ve açılış

Belgesel Film Festivali kapsamında kortej yürüyüşü yapıldı.

Aslanlar Meydanı'ndan başlayan ve Misak-ı Milli Demokrasi Meydanı'nda son bulan yürüyüşe, Safranbolu Kaymakamı Mehmet Türköz, Belediye Başkanı Elif Köse ve vatandaşlar katıldı.

Meydanda, Türköz, Köse ve diğer protokol üyeleri tarafından festival meşalesi yakıldı.

Burada konuşma yapan Türköz, kadim şehir Safranbolu'da festivalin 23 yıldır aralıksız devam ettirildiğini belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Köse de 23 yıldır süren bir festivalin komite başkanı olmaktan onur duyduğunu söyledi.

Festivale katkıda bulunanlara teşekkür eden Köse, etkinliklerde yan tema olarak "yerel mutfak" konusunu işlediklerini, yerel yemeklerin gün yüzüne çıkmasını sağladıklarını kaydetti.

Festivalin uluslararası olduğunu belirten Köse, festival kapsamında yapılan belgesel ve fotoğraf yarışmalarına dünyanın her köşesinden yoğun bir katılım olduğunu anlattı.

Konuşmaların ardından "Hüseyin ile Fatma şimdi oturum açtı" belgeselinin gösterimi gerçekleştirildi.

Etkinlik kapsamında ayrıca "Televizyon ve İnternetin Yıldızı Gastronomi" ile " Türk Sinema Tarihi" söyleşileri yapıldı, "Uluslararası Altın Safran Fotoğraf Yarışması" seçme sergisi açıldı, "Bir Yayım Meselesi" isimli tiyatro oyunu ve halk oyunları gösterileri yapıldı.

Festivalin ilk günü Manuş Baba konseri ile tamamlandı.

- "En İyi Restore Edilen Ev" ödülü sahibini buldu
 
Cemal Caymaz Mahallesi'nde yaklaşık 200 yıllık olduğu belirtilen Mehmet Yıldırım'a ait 3 katlı eve, Safranbolu Kaymakamı Mehmet Türköz, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse ile ev sahipleri, "En İyi Restore Edilen Ev" plaketini çaktı.

Türköz, burada yaptığı konuşmada, Safranbolu'nun bu tarihi evleri ve onları korumadaki başarısıyla UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer aldığını söyledi.

Köse ise festivalin bir amacının da tarihi yapıları korumak, gelecek kuşaklara aktarmak olduğuna dikkati çekerek eve sahip çıkan Yıldırım ailesine teşekkür etti.

Ev sahibi 80 yaşındaki Yıldırım ise çocukluğunun atalarından kalan bu evde geçtiğini belirterek konutu gelecek kuşaklara aktarabilmek için restore ettiklerini anlattı.

Protokol üyeleri ve vatandaşlar daha sonra evi gezdi.

Öte yandan festivalin ikinci gününde, belgesel gösterimleri ve "Geçmişten Günümüze Türkiye'de Belgesel Sinema" söyleşisi yapıldı.

- Restorasyonu tamamlanan 23 tarihi yapı hizmete açıldı
 

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde bulunan ve "en iyi korunan 20 kent" arasında yer alan ilçedeki Asmaaltı Sokak'ta daha önce cephe restorasyonu tamamlanan 23 tescilli yapı için açılış programı düzenlendi.

Programda konuşan Karabük Valisi Fuat Gürel, Safranbolu'nun yaşayarak korunan önemli bir yer olduğunu söyledi.

Kültürel mirası gelecek kuşaklara aktarabilmek adına çalışmalar yapıldığını aktaran Gürel, restorasyonla 23 yapının uzun yıllar daha yaşatılacağını kaydetti.

Safranbolu Kaymakamı Mehmet Türköz de restorasyonda emeği geçenlere teşekkür etti.

Belediye Başkanı Elif Köse ise restorasyon hakkında teknik bilgiler vererek tarihi yapıların hepsinin işlevsel olduğunu ifade etti.

Konuşmaların ardından kurdele kesilerek hizmete alınan tarihi yapılar gezildi.

Ayrıca festival kapsamında "Safranbolu Yerel Mutfağına İstanbul'dan Profesyonel Bakış" semineri yapıldı, "Safranbolu Fotoğraf Gönüllüleri Karma Sergisi" açıldı.

Misak-ı Milli Demokrasi Meydanı'nda ilk olarak Kolpa Müzik Grubu sahneye çıktı. Grup sevilen şarkılarını seslendirdi.

Daha sonra Eypio konser verdi.

Konser alanını dolduran müzikseverler şarkılara eşlik etti.

- "Safranbolu'da Gece Yürüyüşü" etkinliği düzenlendi

Festival kapsamında "Safranbolu'da Gece Yürüyüşü" etkinliği de yapıldı.

Safranbolu Turizm İşletmecileri Derneğinin organize ettiği yürüyüş, Kıranköy Ulu Cami önünden başladı.

Yürüyüş, tarihi çarşı içinden geçilmesiyle Kazdağlıoğlu Meydanı'nda sona erdi.