Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) KRT çalışanlarının aylardır maaşlarını alamadığı, yemek kartlarının kullanılamaz hale geldiği ve bayram öncesi yaşanan belirsizlik nedeniyle ciddi mağduriyet yaşandığı yönündeki iddialar üzerine bir basın bildirisi yayımlamıştır.
KGK, bu açıklamasıyla yalnızca meslektaşlarının yanında olduğunu göstermekle kalmamış, aynı zamanda kamuoyunun haber alma hakkının da bu koşullardan olumsuz etkilendiğine dikkat çekmiştir.
Aşağıda KGK Yönetim Kurulu’nun konuya ilişkin yayımladığı tam basın açıklaması yer almaktadır:
BASINA VE KAMUOYUNA
Gazetecilik mesleği son yıllarda giderek ağırlaşan ekonomik koşulların gölgesinde icra edilmeye çalışılmaktadır. Çok sayıda meslektaşımız işsizlikle mücadele ederken, görevini sürdüren birçok gazeteci ise düşük ücretler, düzensiz ödemeler ve güvencesizlik gibi ciddi sorunlarla karşı karşıyadır.
Bu tabloyu en çarpıcı biçimde gözler önüne seren son örnek, KRT’de yaşananlardır.
Edindiğimiz bilgilere göre KRT çalışanları, Nisan, Mayıs aylarına ait maaşlarını halen alamamıştır. Yemek kartlarını da üç aydır kullanılamaz hale geldiği, bayram öncesinde dönüşümlü izne çıkarılan çalışanların ise maaşlarının yatıp yatmayacağına dair net bir bilgiye ulaşamadıkları belirtilmektedir.
Unutulmamalıdır ki bu sorun yalnızca kurum içi bir mesele değildir.
Gazetecilerin ekonomik nedenlerle işlerini yapamaz hale gelmesi, doğrudan kamuoyunun haber alma hakkını da etkilemektedir.
KRT çalışanı meslektaşlarımızın yaşadığı mağduriyetin bir an önce giderilmesini, hak ettikleri ücretlerin zaman kaybetmeksizin ödenmesini talep ediyoruz. Bu sürecin hem mesleki etik hem de insani sorumluluk çerçevesinde çözülmesi gerektiğine inanıyor, gelişmeleri yakından takip edeceğimizi kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.
Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK)
Yönetim Kurulu