Bu haber :23/06/2020 11:45 Tarihinde Eklendi 4882 Kez Okundu

Komisyon Seçimlerine Muhalefet Engeli

Safranbolu belediye meclisi Haziran ayı 2. Birleşiminde  ihtisas komisyon seçimleri Ak parti ve MHP li meclis üyelerinin komisyonlara üye vermemesi nedeni ile yapılamadı.

                Covıd 19 salgını nedeni ile bir süredir yapılamayan belediye meclis toplantısı Safranbolu’da 15 haziran’da yapılan ilk birleşimle  başlamıştı. Millet ittifakından bir belediye meclis üyesinin toplantıya katılmaması ile çoğunluğu sağlayan Ak parti ve MHP meclis üyelerinden oluşan cumhur ittifakı encümen seçiminde encümen üyeliklerini kazanmıştı.İhtisas komisyon üyeliklerinin sayısını da 5’den 3’e düşürmek için önerge vererek sayıyı 3’e düşürmüşlerdi.  Haziran ayı 2. Birleşiminde ise ihtisas komisyon seçimlerinin sütesinin eylül ayında yapılacak olağan meclis toplantısına kadar devam etmesini oylamaya sundu ancak  cumhur ittifakı me clis üyeleri oylamaya katılmadılar ve sonrasındada komisyona üye vermeyeceklerini hem yazılı  hemde sözlü olarak belirttiler.  Oylama neticesinde 3 kişiden oluşacak komisyonların eylül ayına kadar devam etmesi oylanarak kabul edildi.

                Bunun üzerine CHP’li belediye başkanı Elif Köse, neden çoğulcu ve katılımcı bir demokrasiyi istemiyorsunuz, komisyonları neden 3’e düşürüyorsunuz diye sorduğunda Ak partili bir meclis üyesi düşündürücü bir cevap vererek; “Biz belediye meclisinde 8 kişiyiz, iyi parti 4 kişi ama komisyonlara bizde bir üye onlarda 1 üye vermesini hazmedemiyoruz” dedi.

                Komisyon süresinin oylanmaması gerektiğini belirten cumhur ittifakı meclis üyeleri belediye kanunun çalışma yönetmeliğinde yer alan ihtisas komisyonlarının çalışma süreleri nin aynı mecliste belirlenir hükmünü kabul etmeyerek yapılması gereken seçimleri engellediler. Bu durumda belediye başkanı Elif köse meclise bir süre ara verdi. Kararını değiştirmeyen cumhur ittifakı meclis üyeleri tutumu sonucu seçimler 3. Bileşime ertelendi.