Bu haber :02/07/2020 15:45 Tarihinde Eklendi 5571 Kez Okundu

“Sahte Habercilere İtibar Etmeyin”

KGİD Başkanı ve KGK il temsilcisi Karaoğlu'dan  "sahte haberler" açıklaması

Başkan Karaoğlu: "İnsanların sanal bir takım iftiralar üretilerek karalanması bir yana, işini yasalar çerçevesinde yapmaya çalışan biz gerçek gazeteciler de zarar görüyor."

 

Karabük Gazeteciler ve İletişim Derneği  (KGİD) Başkanı  ve Küresel Gazeteciler Konseyi  (KGK) Karabük Temsilcisi Serap Karaoğlu, son günlerde sosyal medya üzerinden dolaşıma giren "sahte haberler" nedeniyle açıklamada bulundu.

Karaoğlu, yaptığı açıklamasında, yeni iletişim teknolojilerinin toplumsal hayat ve iletişim ortamı üzerinde dönüştürücü etkileri olduğunu, internet ve sosyal medyanın hayatlara her geçen gün daha fazla entegre olmasıyla habercilik anlayışınında etkilendiğini söyledi.

İnternetin sağladığı haberlerin hızlı şekilde dolaşımı gibi faydalarla birlikte özellikle sosyal medya üzerinden dolaşıma giren "sahte haberlerin" kamuoyunun objektif/doğru haber alabilmesini olumsuz şekilde etkilediğine ifade eden Karaoğlu, "Ekonomik açıdan çok zor şartlar altında hayatını sürdüremeye çalışan Anadolu basını, yani yerel gazeteler, televizyonlar, dergiler, radyolar ve internet üzerinden yayın yapan haber siteleri, bütün yasal sorumluluklarını yerine getiriyor ve devletine vergisini veriyor. Onlarca çalışanı istihdam ediyor. Künyeleri ile yaptıkları haberlerin arkasında duruyor, yasal bir sorumluluk üzerine düştüğünde adalet karşısında hesabını veriyor." diye konuştu.

 

- "Bir lisenin müdür yardımcısı hedef alındı."

Ancak özellikle son yıllarda sosyal medya üzerinden kimliklerini gizleyerek habercilik yapmaya çalışanların türediğini belirten Karaoğlu, şöyle devam etti:

"Bu kişiler, sahte sosyal medya hesaplarından kimliklerini de gizleyerek, herhangi bir 'isim' belirleyip sonuna da  'haber', 'ajans', 'gazete' gibi deyimler ekleyip hedef aldıkları kişilere karalama kampanyası başlatıyor. İlimizde en son bir lisenin müdür yardımcısı hedef alındı. Kimliği henüz belirlenememiş kişi veya kişiler hedef aldıkları müdür yardımcısı hakkında doğru olmadığı anlaşılan bir sürü iftirayı sosyal medya üzerinden açılan sahte bir hesapla okucuyla buluşturdu. Ardından hem sivil toplum örgütleri hemde valilik olayı kınayan açıklamalar yaptı."

 

- "Dijital medya okuryazarlığı seviyesi de çok önemli"

"Bu son olaydan da anlaşıldı ki ilgili kurumların gerçek habercilerin sosyal medya platformu üzerinden yerini almaya çalıştığı 'sahte haberciler' ile ilgili yasal bir takım konuları devreye sokması gerekiyor." diyen Karaoğlu, şunları kaydetti:

"İnsanların sanal bir takım iftiralar üretilerek karalanması bir yana, işini yasalar çerçevesinde yapmaya çalışan biz gerçek gazeteciler de zarar görüyor. Burada resmi kurumların önleyici girişimlerinin yanı sıra dijital medya okuryazarlığı seviyesi de çok önemli. Okuyucunun bu tür künyesi olmayan, irtibat kurulamayan sahte haber sitelerine ve sosyal medya hesaplarına ilgi göstermemesi gerekir."

 

- "Takipcisi olacağımızı belirtiyorum"

Habercilik yapabilmenin bazı yasal sorumluluklar gerektirdiğinin altını çizen Karaoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Okuyucuya, dinleyiciye veya izleyiciye haber sunan gerçek gazete, tv, internet sitesi, radyo ve dergilerin künyesi mevcuttur. Okuyucu istediğinde sorumlu editörleriyle anında iletişime geçebilir. Sosyal medya üzerinden künyesiz habercilik yapılamaz. Yasal da değildir. Biz hem Karabük Gazeteciler ve İletişim Derneği hemde Küresel Gazeteciler Konseyi olarak öncelikle ilgili resmi kurumlardan bu tür haberciliğe soyunan kimliği belirsiz kişiler hakkında anında yasal işlemlerin başlatılmasını, daha sonra haberin ulaştığı vatandaşlarımızdan da bu tür haberlere rağbet göstermemelerini istiyoruz. Ayrıca yukarıda üzülerek bahsettiğim okul müdür yardımcımız ile ilgili facebook üzerinden maksatlı yayıldığı anlaşılan iftirayı kınıyor, ve takipcisi olacağımızı belirtiyorum."