Bu haber :23/07/2020 13:40 Tarihinde Eklendi 3056 Kez Okundu

Karabük Gazeteciler ve İletişim Derneği’den 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı Mesajı

Karabük Gazeteciler ve İletişim Derneği Başkanı Küresel Gazeteciler Konseyi Karabük Temsilcisi  Serap Karaoğlu 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı.

 

Karabük Gazeteciler ve İletişim Derneği Başkanı Serap Karaoğlu mesajında, 24 Temmuz 1908 tarihinde Türk Basını’nda sansürün kaldırılması nedeniyle, her yıl 24 Temmuz gününün "Gazeteciler ve Basın Bayramı" olarak kutlandığını ifade etti.

 

 Gazeteciler ve Basın Bayramı’nın 112. Yıl dönümü olduğunu aktaran Karaoğlu “Bağımsız ve özgür basın, düşünce özgürlüğünün en etkili aracıdır. Basın doğru, yansız ve hızlı biçimde bilgi ve haber vermek, olumsuzlukları sorgulamak, kamu yararını ilgilendiren konu ve olaylarda kamuoyu oluşturmak, toplumu aydınlatma işlevini yerine getirmek konusunda önemlidir. 24 Temmuz 1908’in anayasanın yeniden yürürlüğe girmesiyle gazetelerin, gazeteciler tarafından sansür memurlarına verilmeden çıkarıldığı gündür. Basının özgür konumunu gölgeleyen ve temel işlevlerinden uzaklaştıran sansürün, halkın çıkarlarının savunulmasının ve özgür düşüncenin önündeki en büyük bu engel 111 yıl önce kaldırılmıştır. Ancak bugün de basın kuruluşlarımıza özgür düşüncelerini yayma konusunda yapılan baskılar ne yazık ki sürmektedir. Bu baskıların ortadan kalktığı basın mensuplarının fiziksel ve duygusal şiddete maruz kalmadığı yılların geçmesini temenni ediyorum.

 

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de belirttiği gibi “Basın, Milletin müşterek sesidir. Basın başlı başına bir kuvvet, bir mektep, bir rehberdir.” Değerli basınımızın çalışma şartlarının iyileştirilmesi, özgürce kamu yararı doğrultusunda haber yayma haklarını kullanabilmeleri en büyük dileğimdir. 24 Temmuz Basın Bayramı’nın basın çalışanlarımızın haklarının ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi için bir dönüm noktası olmasını diliyorum. . Karabük basınımız, ilimizin tanıtımı noktasında üzerilerine düşen görevleri en iyi şekilde yerine getirmek için canla başla çalışmalarına devam ediyor. Bu duygu ve düşüncelerle basın ilkelerine göre mesleklerini tarafsız bir şekilde yerine getiren başta ilimizin basın mensuplarının olmak üzere tüm basın mensuplarının ‘24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı’ en içten dileklerimle kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.” dedi.