Bu haber :06/08/2020 14:01 Tarihinde Eklendi 1187 Kez Okundu

OGM’NİN ORGANİK ATIKLARI DOĞAL GÜBREYE DÖNÜŞÜYOR

Orman Genel Müdürlüğü organik atıkları doğaya gübre olarak kazandırmak için kolları sıvadı. Orman Genel Müdürlüğü kampüsünde kurulan kompost makinesi ile organik atıklardan doğal gübre elde edilmesi için çalışmalara başlandı. Bu proje ile kampüste ortaya çıkan organik atıkların çöpe gitmesi yerine, tabiata yeniden faydalı bir şekilde kazandırılması amaçlanıyor.

Kompost makinasına beslenen ürünler biyobozunur kaynaklı olmak zorunda. 2/3 oranında çiğ sebze ve meyve atığı, 1/3 oranında da çay posası, bahçe atıkları ve çam talaşı karışımı olmak kaydıyla günlük 200 litre kadar yükleme kapasitesine sahip olan Kompost Makinası otomasyon sistemi ile 7/24 çalışıyor.

Kompost Makinası; Kompost Haznesi ve Olgunlaştırma Haznesi olmak üzere 2 hazneden oluşuyor. Parçalayıcıdan geçen atıklar optimum 15 gün boyunca birinci haznede biriktiriliyor ve burada kompost sürecine başlatılıyor.  15. günün ardından ürün, birinci haneden ikinci hazneye aktarılarak optimum 15 günlük süreçte bu haznede olgunlaşması sağlanıyor. İkinci haznede olgunlaşma sürecini tamamlayan kompost, toplam 30 günlük sürenin sonunda, son ürün olarak alınmaya hazır hale geliyor.

Elde edilen kompost, 1/10 oranında olacak şekilde saksı veya bahçe toprağına ilave edilip, tarım yapılan veya çiçek yetiştirilen toprağın yapısını zenginleştirmek ve düzenlemek için kullanılıyor. Toprağın daha iyi hava almasını, daha iyi işlenebilmesini ve su tutma kabiliyetini artırıyor. Aynı zamanda mutfaktan çıkan organik atıkların çöp olmak yerine, faydalı bir şekilde doğaya geri dönüştürülmesi sağlanıyor.