Bu haber :18/09/2020 15:18 Tarihinde Eklendi 2254 Kez Okundu

“Karabük'teki vaka sayımız Türkiye ortalamasının altında”

-Şu ana kadar 35 bin 764 denetim yapıldı

-Kuralara uymayan 300 ün üstünde şahsa ve işletmeye 2 milyon 400 bin liraya yakın ceza kesildi

- En iyi 15 il içersinde değiliz ama en iyi 30 il içersindeyiz

 

İçişleri Bakanlığının genelgesi doğrultusunda, Vali Fuat Gürel koordinasyonunda "Sağlık İçin, Hepimiz İçin" sloganıyla yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı alınan tedbirlere ilişkin denetimler devam ediyor.

Vali Fuat Gürel başkanlığında İl protokolünün katılımıyla, Hürriyet Mahallesi Aktaş Caddesi, İnönü Caddesi, Balık Pazarı, Kordon Park ve Çay Sokak üzerinde bulunan işyerlerinde ve cadde üzerinde yapılan denetimlerde esnaf ve vatandaşlara temizlik, maske ve sosyal mesafe kurallarına uyulması yönünde uyarılarda bulunuldu. Denetimler esnasında nizami şekilde maske takarak gezen çocuklarla bir süre sohbet eden Vali Gürel çocukları ve ailelerini tebrik etti.

Yapılan denetimler sonunda basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Vali Fuat Gürel, "Bugün bütün Türkiye'de olduğu gibi bizim ilimizde de arkadaşlarımızla beraber bir denetim gerçekleştirdik. Bu denetimlerde bilinç oluşturmaya, vatandaşlarımızın duyarlılığını artırmaya, kuralları hatırlatmaya çalışıyoruz. Aslında denetim faaliyetlerimiz aylardır devam ediyor. 1 Haziran'la birlikte başlayan kontrollü sosyal hayata geçişle birlikte denetimlerimiz her gün yapılmakta. Ekiplerimiz yetki alanları kapsamında işletmeleri sürekli denetliyor, her işletmenin Sağlık Bakanlığının açıkladığı rehber kapsamında uymak zorunda olduğu kurallar var ve vatandaşlarımız bu kurallara göre bu işletmelerden faydalanmakta. Denetim ekiplerimiz sürekli olarak bu işletmeleri denetlemekte, İçişleri Bakanımızın talimatları gereğince #sağlıkiçinhepimiziçin sloganı ile her hafta esnaflarımızı ziyaret ederek onlara hayırlı işler dileyip, tedbir ve önlemlere ilişkin uyarılarımızı yapıyoruz, aynı zamanda vatandaşlarımızın istek ve taleplerini dinliyoruz. Kurban Bayramı sonrasında artan vaka sayılarımızda son günlerde genel anlamda bir azalma var, inşallah önümüzde ki süreçte de sonbaharla birlikte artışa geçen grip sezonu başlamadan belli bir aşamaya getirmeliyiz. Bütün vatandaşlarımızın uyması gereken kurallar aslında çok basit. Maske takılması, mesafe kurallarına uyulması ve hijyen kurallarına uyulması gerekiyor. Herkesin bu basit kurallara uyması ile birlikte bu illetten kurtulacağız. Bütün dünya ile birlikte ülkemizde de bu hastalıkla büyük bir mücadele var. Bizde ilimizde bu mücadele kapsamında tüm kurum ve kuruluşlarımızda sahada denetim faaliyetindeyiz. Bu süreçte sağlık çalışanlarımız büyük bir fedakarlıkla çalışıyor, filyasyon ekiplerimiz sahada,  şunu söyleyeyim şu ana kadar 35 bin 764 denetim yapmışız. 1 Haziran sonrası bir işletmeye onlarca defa gidildiğini gösteriyor.  Denetimler esnasında bir kısım esnaf ve vatandaşlarımızın bazı kurallara uyulmaması ile alakalı sorunlar yaşandığında cezalar kesilmekte. Emniyet ve Jandarma bölgesinde şu ana kadar bin 300 ün üstünde şahsa ve işletmeye 2 milyon 400 bin liraya yakın ceza kesildi ve bundan sonra da kural ihlallerinde ceza kesilmeye devam edecek. Buradaki maksadımız vatandaşımıza ceza kesmek değil, kurallara uyulmasını sağlamak. İnşallah bundan sonra ki süreçte ceza kesmek zorunda kalmayız. Hem işletmelerimiz hem de vatandaşlarımız kurallara uyar bu illetle bir an önce kurtulmuş oluruz. 200 odalı 800 yataklı Katip Çelebi Yurdumuz var, bu yurda şu ana kadar evlerinde karantina ile ilgili izolasyonla ilgili sorun yaşayan insanlarımızı barındırıyorduk, son günlerde karantina altında olması gereken pozitif veya temaslı insanları almaya başladık. Karantina kurallarına uymayan 4 vatandaşımıza 3 bin 500’er  Türk Lirası ceza kesildi  hem de izalosyon sürelerini yurtta tamamlayacaklar.

Vatandaşlarımızdan ricamız zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamalarında fayda var, özellikle 60 ve 65 yaş üzeri büyüklerimizle kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımızın biraz kendilerini korumasında fayda var. Bildiğiniz üzere düğünlere bazı kısıtlamalar getirildi, düğün şeklinde değil ama nikah düzeninde 1 saat olarak gerçekleştiriliyor. 65 yaş üzerindeki büyüklerimizin toplu ulaşım araçlarını belli saatlerde kullanması ile kısıtlamalar getirdik.

Evlerde takip ettiğimiz pozitif vakalarda kırmızı bileklik, temaslı olanlarda mavi bileklik takarak takibini yapmaya çalışıyoruz, vatandaşlarımızın bu anlamda duyarlılığını istiyoruz. Son günlerde tespit ettiğimiz bulaşma olarak ev ortamlarının, dost arkadaş ortamlarının,  akşam-sabah bir araya gelmelerde bulaşmanın yoğun olduğunu gözlemliyoruz. Vatandaşlarımızdan biraz daha komşuluk ilişkilerini, dışarıdan arkadaşlıklarını biraz yavaşlatırsa mesafeli dururlarsa bu mücadelede çok önemli bir yol alacağız. Şuan için yeni bir kısıtlamamız yok, açık alanda sigara içme konusunu değerlendiriyoruz ama bütün bu yasaklama, kısıtlamaları yaparken Türkiye'yi takip ediyoruz. Kendi başımıza, diğer illeri etkileyecek, ekonomiyi etkileyecek yada tedarik zincirlerinin etkileneceği kısıtlamalar getirmemeye çalışıyoruz.

Karabük'teki vaka sayımız Türkiye ortalamasının altında, yani en iyi 15 il içersinde değiliz ama en iyi 30 il içersindeyiz diyebilirim, bu bizim için büyük bir başarı. Bu sadece kamu görevlilerinin başarısı değil, Karabük'teki hemşerilerimizin bilinç düzeyi yüksek insanlarımızın başarısı, onların bu mücadeleye vermiş olduğu desteğin göstergesi. İnşallah kurallara uyduğumuz takdirde illeti yenip ülkemize örnek bir il olacağız, biz zaten bunu daha önce başarmıştık, Ramazan Bayramı öncesi örnek bir ildik vaka sayımızı sıfırlamıştık  bilinçli hemşerilerimizin sayesinde bunu tekrar başaracağız.

Hastanedeki Yoğun bakım yatak doluluk oranı yüzde 70 civarında ama yoğun bakımla ilgili bir kısım tedbirler planlanıyor, diğer yataklarla ilgili bir sorunumuz yok. Yoğun bakım doluluk oranı sadece pozitif vakaların fazlalığından kaynaklanmıyor, pozitif hastalarımız da var diğer taraftan bizim normal hastalarımız da var, onlarda aynı hastanede yatıyor. Bizim hastanemizin kapasitesi yüksek olduğu için yoğun bakım ünitelerinin sayısını arttırmaya çalışıyoruz. İnşallah rakamlar bu seviyede giderse sorun yaşanmayacağına  da inanıyorum.” diye konuştu.

Gün boyu süren denetimlerde ilimiz genelinde; konaklama tesisleri, alışveriş merkezleri, pazar yerleri, lokanta, kafe, restoran, kahvehane, kıraathane, çay bahçesi, düğün ve nikâh yapılan yerler, berber/kuaför/güzellik merkezleri, internet kafe/salon ve elektronik oyun yerleri, şehir içi ve şehirlerarası toplu ulaşım araçları, ticari taksiler, taksi durakları, park/piknik alanları ve vatandaşlarımızın bulunduğu tüm yaşam alanları kamu görevlileri tarafından denetlenerek gerekli uyarı ve bilgilendirmelerde bulunuldu.